Раціональне використання ресурсів: як працює енергоменеджмент в Костопільській громаді

Дата: 29.12.2023 16:00
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

У Костопільській громаді впроваджують енергетичний менеджмент. Це система управління інфраструктурою, що дозволяє ефективно керувати споживанням ресурсів. Енергоменеджери нині призначені у 47 будівлях. Це спеціалісти, які контролюють чи раціональним є споживання енергії в будівлях бюджетних установ міста та сіл. А саме, в закладах освіти, медицини, культури, спорту, адміністративних приміщеннях виконавчих органів міської ради. Енергоменеджери щодня фіксують температуру в приміщенні, передають показники щодо споживання води, електроенергії, газу та опалення.

“Завдяки правильному енергетичному менеджменту ми досягнемо ефективнішого використання енергоресурсів, що знизить навантаження на бюджет громади. Зараз наші спеціалісти в процесі збору інформації (по споживанню енергоносіїв), її систематизації та аналізу. А згодом ми зможемо скласти перелік будівель, які потребують покращення енергоефективності. До прикладу, заміни вікон, утеплення даху та стін тощо. Після опрацювання отриманої інформації щодо енергоспоживання бюджетними установами ми зможемо значно продуктивніше працювати над енергоефективністю громади", - зазначає заступник міського голови Юрій Кузнюк.

Робота енергоменеджерів і нині дозволяє уникати перевитрат, зокрема оперативно дізнаватись про аварійні ситуації та усувати їх. Нещодавно в одній із будівель зафіксували споживання води в кілька разів більше, ніж зазвичай. Це дозволило швидко дізнатися про прорив труби і відремонтувати її. Без роботи енергоменеджера про втрату води дізналися б лише під час передачі показників лічильника, а за всі "спожиті" куби довелося б платити.


Хто відповідає за енергетичний менеджмент в громаді та як це працює? 
Координація роботи із запровадження та функціонування системи енергетичного менеджменту покладена на управління економіки та регіонального розвитку. Зокрема, цим займається Вікторія Музичко, яка є енергоменеджером Костопільської громади. Головною метою запровадження ІСЕ є здійснення відстеження і контролю за ефективним використанням теплової, електричної енергії, газу та води, інформаційне забезпечення і координація дій по виконанню заходів з енергозбереження та зменшення фінансового навантаження на бюджет громади при оплаті за енергоносії. Цього року до системи ІСЕ «Енергосервіс» додано 31 об’єкт (47 будівель). За допомогою цієї системи ведеться щоденний моніторинг фактичного енергоспоживання та температури повітря у приміщеннях відповідних установ, що в майбутньому дасть можливість сформувати перелік найбільш енергозатратних закладів, що потребують першочергового впровадження заходів з підвищення ефективності енергоспоживання. 

Основними завданнями моніторингу енергоспоживання є:

• вчасне виявлення випадків перевитрат енергоресурсів, аварійних ситуацій та недотримання нормативних умов перебування відвідувачів та персоналу;
• збір даних про фактичне споживання енергоресурсів;
• збір даних про параметри мікроклімату в будівлях;
• аналіз ефективності використання енергоресурсів в порівнянні з аналогічними закладами та нормативними значеннями;
• збір даних про фактори, які впливають на рівень споживання енергоресурсів;
• контроль за ефективністю експлуатації будівель і інженерних систем;

• визначення фактичного рівня досягнутої економії в результаті впровадження заходів з підвищення ефективності енергоспоживання;
• формування переліку закладів (будівель), що потребують першочергового поглибленого аналізу та/або впровадження додаткових заходів з підвищення ефективності енергоспоживання;
• створення підґрунтя для впровадження стимулювання ощадного енергоспоживання шляхом впровадження об’єктивних показників ефективності енергоспоживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних