Юридична відповідальність неповнолітніх: що потрібно знати

Дата: 27.02.2024 12:46
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

Соціальні умови життя суспільства мають вирішальний вплив на характер етичного формування особистості. Це повністю відноситься і до пояснення протиправної поведінки неповнолітніх.

До основних причин, які обумовлюють злочини неповнолітніх, відносяться:

– негативний вплив у сім’ї (тривала бездоглядність; зайва опіка і строгість; конфліктні сімейні стосунки),

– сфера негативного проведення дозвілля неповнолітніх правопорушників (беззмістовне, бездіяльне проведення вільного часу в групі однолітків або старших товаришів разом із пляшкою спиртного, цигарками призводить до того, що такий спосіб життя стає звичкою, потім формує відповідні потреби),

– потреба в самоствердженні, вплив засобів масової інформації (інтернет, телебачення, газети, радіо).

З метою недопущення порушень неповнолітніми особами норм чинного законодавства, в рамках проведення місячника правових знань, Рівненським районним відділом №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненські області та Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Костопільської міської ради для учнів старших класів Костопільської гімназії №8 проведено груповий захід, в ході якого з неповнолітніми особами обговорено їх права та обов’язки та ознайомлено з основними видами відповідальності, яка настає у разі вчинення ними тих чи інших правопорушень.

Так, уповноваженим органом з питань пробації було наголошено, що відносно неповнолітніх, які вчинили адміністративні правопорушення,  можуть бути застосовані такі заходи впливу: попередження; штраф; оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення правопорушення, громадські роботи, виправні роботи, суспільно корисні роботи.

Відносно неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, залежно від його тяжкості, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань як штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.

Рівненський районний відділ №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області попереджає: незнання законів не звільняє відповідальності, у тому числі і неповнолітніх.

 

Рівненський районний відділ №3

філії ДУ «Центр пробації»

у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних