«Людські сили безмежні, коли мусиш вижити на війні». Історії наших захисників

Дата: 06.09.2024 15:57
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Тренер-викладач з футболу обласного спортивного ліцею в Костополі Микола Сідорчук (на фото) пішов у військкомат добровольцем у перші дні війни, 25 лютого 2022 року. Півтора роки мав можливість поєднувати службу з тренерською роботою, а потім були бойові виходи і поранення. В очікуванні евакуації лежав 15 годин біля загиблих побратимів з думкою, що залишився  сам... Микола Сідорчук вижив і збирається повернутися на тренерську роботу.

Миколу спочатку зарахували в роту охорони при другому відділі Рівненського ТЦК та СП в Костополі. Була можливість між нарядами на службі проводити тренування. А у жовтні 2023-го Сідорчука перевели до 68-ої окремої єгерської бригади. Пройшов курс молодого бійця, зі строкової служби мав звання сержанта і посаду командира гармати, яка відповідала званню. Тож при розподіленні потрапив в артилерійський дивізіон. Бригада на той час стояла на Сватівському напрямку.

«Незадовго після прибуття був мій перший бойовий вихід. Я любив точні науки, тому все, що стосувалося обчислення на війні - це моє. Роботи у нас тоді було багато: і з підтримки піхоти, і ураження ворожої техніки. Завжди приємно чути від оперативного чергового: «Хлопці, ви молодці! Чудова робота!»», - розповідає артилерист.

У лютому 2024 частину артилеристів перевели в піхоту у межах бригади. Знову КМБ. За два тижні «перенавчили» на піхотинців, й невдовзі був перший вихід воїна на «нуль» в піхоті.

«Різниця між артилерією і піхотою дуже відчутна. Війна зараз інша, ніж навіть пів року тому - тепер це війна дронів. Захід на позицію і вихід з неї завжди в'язаний з власною безпекою, особливо, коли треба йти 4-5 кілометрів у повній амуніції. Ворожі дрони висять постійно, їх дуже багато, сховатися від них важко. Вони бачать все і вдень, і вночі, і коригують артилерійський і мінометний вогонь», - каже Микола.

Наприкінці березня підрозділ перекинули на Донецький напрямок. 9 квітня при заході на позицію в населеному пункті Семенівка потрапили під щільний артилерійський і мінометний обстріл. Унаслідок мінно-вибухової травми Микола Сідорчук одержав тяжке поранення – перелом стегна.

«Було страшно. Рухи мої були обмежені, але зібрався з силами, провів тампонування рани, як вчили на заняттях з тактичної медицини, по рації доповів командуванню, що я 300-й, в свідомості… Знову переконався, що людські сили безмежні, особливо, коли ти в надстресовій ситуації. В таких випадках допомагає мобілізація всіх людських ресурсів. І молитва. Я просив в Бога, щоб він закрив очі операторам дронів - і Бог почув мене... 15 годин я чекав на евакуацію. Хлопці спрацювали професійно, вивезли мене і ще двох поранених  На жаль, ситуація не дозволяла одразу вивезти загиблих. За ними мали повернутися наступного дня», - поділився наш захисник.

Потім були Покровськ, Дніпро, Житомир, Рівненський обласний госпіталь, Клеванський госпіталь ветеранів війни. І операції, операції, відновлення, реабілітація. Перший місяць боєць лежав, потім почав пересуватися з допомогою ходунів, потім на милицях.

Микола Сідорчук вдячний рідним, друзям, колегам, дівчатам- футболісткам, лікарям – усім, хто допомагав та підтримував морально і матеріально, і зараз підтримує, адже процес лікування лише перейшов на наступний етап.

«Мені дають прогноз повноцінного життя. Дуже хочу чимшвидше одужати і займатися роботою, яку люблю і якій віддав велику частину свого життя - працювати тренером у спортивному ліцеї», - сказав на завершення Микола Сідорчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних